Przepisy na pasty

Wt
Jajeczna z tuńczykiem i szczypiorem. Awokado i kurczak. Łosoś, kremowy serek oraz kapary.

Po pasty sięgam najczęściej, gdy pod ręką mam bochenek dobrego pieczywa. Dzisiaj udało mi się kupić chleb z dynią, ale jeśli wolicie wybierzcie biały lub pełnoziarnisty. Pasta na bazie jajek jest zapewne Wam najbardziej znana, ponieważ na pewno napotkaliście na nią w sklepie lub mieliście okazję ją przyrządzić. U mnie jest ona jedynie bazą, gdyż zaraz po jej otrzymaniu dodaję tuńczyka, którego wcześniej lekko rozdrabiam widelcem. Ważne jest, aby po zmiksowaniu jaj, resztę składników mieszać ręcznie. Smak będzie wtedy lepiej wyczuwalny, a składniki i dołączone dodatki bardziej wyraziste.

Składniki:
- 5 jajek
- 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki majonezu
- 1 mała czerwona cebula
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Jajka gotuję na twardo, po czym obieram i siekam w blenderze razem z majonezem. Z tuńczyka odlewam zalewę. Cebulę drobno siekam.



Jajka przekładam do miski i dodaję cebulę oraz rozdrobnionego tuńczyka. Wlewam sok z cytryny, dokładam przyprawy i szczypior. Całość mieszam w miarę dokładnie i odstawiam do lodówki, na około 20 minut.





Inspirowałem się guacamole, które często przyrządzam. Po dodaniu kurczaka pasta stała się bogatsza, nie tylko w smak, ale również daje nam poczucie sytości na dłużej. Wspomnę tylko, że podczas smażenia, kurczaka doprawiłem dużą ilością soku z cytryny i tymianku.

Składniki na pastę z awokado:
- 1 duże i dojrzałe awokado
- 100 g mięsa drobiowego ( ja wykorzystałem kawałek pieczonej piersi z kurczaka, ale z powodzeniem można wykorzystać inną część lub sięgnąć po wędzony filet )
- 1 mała czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu

Przygotowanie:





Cebulę i czosnek drobno kroję.



Awokado kroję na pół i wyciągam pestkę. Następnie obieram.



Awokado dodaję do miski i rozgniatam je widelcem. Następnie dodaję sok z cytryny, cebulę i czosnek. Kurczaka drobno kroję i dokładam do pasty. Dokładam resztę składników i dokładnie mieszam.



Pastę chowam do lodówki na kilkanaście minut po czym podaję!



W lodówce został mi kawałek wędzonego łososia, którego część wykorzystałem do sałatki. Po pokrojeniu na cienkie i drobne kawałki, dobrze sprawdził się jako składnik mojej pasty, a w połączeniu z kaparami stanowił świetną przekąskę do chleba.

Składniki na pastę z łososiem:
- 100 g drobno pokrojonego wędzonego łososia
- 1 łyżeczka kaparów
- 200 g kremowego serka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- ze względu na łososia, sól dodaję do smaku
* - mała czerwona cebula, posiekana

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekam.



Do miski przekładam serek, łososia, lekko posiekane kapary i resztę składników.



Pasta najlepiej smakuje po schłodzeniu.



Trzy pasty i trzy propozycje na smarowidła do np. dobrego pieczywa, którego przy tego typu przekąskach nie powinno zabraknąć. Z powodzeniem może być zastąpiony krakersami lub bagietką. Tę kwestię pozostawiam Wam.

Trwa ładowanie komentarzy...