O autorze
Wojtek, 15 lat - gotuję, bo kocha i nic nie jest w stanie sprawić mu większej satysfakcji. Autor bloga recipesandstories.pl , na którym dzieli się efektami swojej pracy. Stara się realizować marzenia, a prowadzenie strony jest tylko jednym z nich. Czy da się pogodzić swoje pasje z codziennymi obowiązkami? Po krótkim opracowaniu planu działania i chwili strategicznego myślenia, jak tu pogodzić czas na naukę, odrabianie lekcji i ciągłe powtarzanie materiału z blogowaniem, dochodzi do wniosku, że doba jest zdecydowanie za krótka, a najlepsze przepisy wychodzą chyba w środku nocy.

Ekspresowy kurczak z ciecierzycą i bułeczkami czosnkowymi

Wt
Czyli jak z kilku składników przyrządzić pysznego kurczaka i upiec wyśmienite bułeczki!

Podsmażona ciecierzyca z czosnkiem nabiera zdecydowanego smaku. Kurczak nie wymaga mocnego doprawienia, ponieważ podczas duszenia przejmuje smak sosu i przypraw, które wydobywają z niego smak. Między innymi do sosów na bazie pomidorów dodaję cukier, w porywach do łyżeczki, aby przełamać ich kwaskowatość. Dorzucam też dużo oregano, którego aromat świetnie uzupełnia ich smak. Pomidory, kurczak, ciecierzyca - tych kilka składników, gwarantuje mi dobry obiad.



Dodatkiem do dania głównego są bułki, których upieczenie nie zajmuje dużo czasu. Można to zrobić w czasie duszenia się kurczaka. Po upieczeniu powinno się odczekać aż przestygną, chociaż rzadko się do tego stosuję. Zdecydowałem, że będą czosnkowe. Nie dodaję do nich jednak surowego czosnku, najpierw szklę go lekko na maśle, a potem dodaję do reszty składników. Taki proces wydobywa z niego lepszy aromat, ale trzeba uważać aby go nie przypalić. Jeszcze tylko posiekana pietruszka i można piec!

Składniki:

Duszony kurczak:
- 600 g piersi z kurczaka
- puszka ciecierzycy ok. 400 g
- 3 średniej wielkości, posiekane cebule
- 500 ml domowego przecieru pomidorowego ( może być też passata albo siekane pomidory z puszki )
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka białego cukru
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Bułki:
- 400 g mąki pszennej
- 2,5 dag drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 50 ml mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem

Masło:
- 100 dobrego masła + 1 łyżka
- 3 duże ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:


Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier. Ugnieść łyżeczką, aż drożdże zaczną się rozpuszczać i dodać 50 ml ciepłego mleka. Odstawić, aż zaczyn ruszy.



Pozostałe ciepłe mleko wlać do mąki. Dodać masło i sól. Przełożyć zaczyn. Masę szybko wyrobić i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.



Łyżkę masła rozpuścić i dodać do niego czosnek. Chwilę podsmażyć, aż zacznie brązowieć. Trzeba uważać, żeby go nie przypalić! Dodaję czosnek do rozgniecionego masła. Dorzucam też natkę. Dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na czas przygotowania bułek.



Ciasto przekładam na posypaną mąką stolnicę.



Formuję wałek i dzielę go na 8 części. Formuję z nich podłużne bułeczki i odstawiam do wyrastania na 30 minut.



Bułki ostrym nożem nacinam i wkładam kawałki schłodzonego masła. Następnie smaruję je mlekiem i wstawiam do piekarnika. Piekę 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu warto jest posmarować je resztą masła, które nam zostało lub użyć zwykłego, bez dodatków.



Jeśli lekko przepieczecie bułki, posmarujcie je mlekiem lub wodą i przykryjcie ściereczką - wtedy skórka znacznie zmięknie.




Kurczaka kroję w paski i kroję w kostkę. Z ciecierzycy odlewam zalewę, a cebule drobno siekam. W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję kurczaka, a kiedy straci surowość doprawiam go tymiankiem, łyżeczką czerwonej papryki, solą i pieprzem. Na patelnię wlewam ponownie oliwę i szklę na niej cebule. Dodaję do garnka.



Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula rozgrzewam masło, dodaję ciecierzycę i posiekany ząbek czosnku . Smażę kilka minut po czym doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przekładam do cebuli i kurczaka, a następnie zalewam całość przecierem. Dosypuję cukier, sól i pieprz do smaku, a także resztę mielonej papryki i oregano. Przykrywam i duszę około 20 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i czekam, aż sos się zredukuje, potrwa to jakieś 15 minut. Całość ma się dziać na średnim ogniu.



Potrawę wykładam na talerz!

Trwa ładowanie komentarzy...